Hopfällbar sågbock

Ett av helgens projekt var att bygga en hopfällbar sågbock för att såga vedträn av resterna av en tujahäck som vi kapat ner. Jag hittade ingen riktigt bra ritning på nätet, så jag gjorde en egen. Av bara farten gjorde jag även ett ledat fäste för en motorsåg så att en person någorlunda säkert kan såga ved genom att man bara behöver en hand till motorsågen och kan använda den andra för att hålla fast veden.

Här är ritningen:

Ritning på sågbocken

Ritning på sågbocken

Ritningen som PDF
Ritningen som DWG

Någon ritning på motorsågshållaren gjorde jag inte, men bilderna nedan kanske kan ge lite idéer om hur man kan bygga en sådan. Den gängade stången har M25-gänga. Kanske hade det gått bra även med M20, men jag hade M25 hemma.

Utfälld sågbock

Utfälld sågbock

sawbuck_2

Hopfälld sågbock

sawbuck_3

sawbuck_4

sawbuck_5

sawbuck_6

sawbuck_7

sawbuck_8

Vippbrädan för motorsågen har ett stopp som hindrar den från att kunna snurra runt hela varvet. Det borde vara bra för säkerheten.

sawbuck_9

sawbuck_10

Att såga upp veden tog väldigt mycket mindre tid än att bygga sågbocken…

4 thoughts on “Hopfällbar sågbock

  1. Kanon! Frun slutavverkar trädgården och har motvilligt involverat mig i projektet. Hade just tänkt sätta mig ner och rita en sågbock, men bättre än bocken i din ritning skulle den garanterat inte ha blivit. Återstod bara att skala om ritningen och göra en PDF för utskrift. Stort TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.