Hopfällbar sågbock

Ett av helgens projekt var att bygga en hopfällbar sågbock för att såga vedträn av resterna av en tujahäck som vi kapat ner. Jag hittade ingen riktigt bra ritning på nätet, så jag gjorde en egen. Av bara farten gjorde jag även ett ledat fäste för en motorsåg så att en person någorlunda säkert kan såga ved genom att man bara behöver en hand till motorsågen och kan använda den andra för att hålla fast veden.

Här är ritningen:

Ritning på sågbocken
Ritning på sågbocken

Ritningen som PDF
Ritningen som DWG

Någon ritning på motorsågshållaren gjorde jag inte, men bilderna nedan kanske kan ge lite idéer om hur man kan bygga en sådan. Den gängade stången har M25-gänga. Kanske hade det gått bra även med M20, men jag hade M25 hemma.

Utfälld sågbock
Utfälld sågbock
sawbuck_2
Hopfälld sågbock

sawbuck_3

sawbuck_4

sawbuck_5

sawbuck_6

sawbuck_7

sawbuck_8
Vippbrädan för motorsågen har ett stopp som hindrar den från att kunna snurra runt hela varvet. Det borde vara bra för säkerheten.

sawbuck_9

sawbuck_10
Att såga upp veden tog väldigt mycket mindre tid än att bygga sågbocken…

9 thoughts on “Hopfällbar sågbock

 1. Kanon! Frun slutavverkar trädgården och har motvilligt involverat mig i projektet. Hade just tänkt sätta mig ner och rita en sågbock, men bättre än bocken i din ritning skulle den garanterat inte ha blivit. Återstod bara att skala om ritningen och göra en PDF för utskrift. Stort TACK!

 2. Tack, ska bygga en sågbock nu till min ja.. Han e min sambo fd skogshuggare säger han men bygga sågbock som håller klarar han inte dock. Så tänkte låna din ritning/ inspektion. Av bilderna o bygga en åt honom så han kan arbeta sig igenom sista biten av sin okapade o oklyvda vedhög o lägga in veden förhoppningsvis i vedbon o inte en hög 2meter utanför o sen böra in den o klaga på ont i ryggen… O ja hade han varit en hon så hade jag heller inte blivit förvånad han e fd blond dessvärre, o ibland undrar även jag om de sitter i hårfärgen.. Inte menat illa åt andra blonda men han gör de inte alltid lätt för sig.. Stackarn.

 3. Tack för att du lagt ut ritningen, föredömligt enkel och funkis att bygga efter.
  Mvh/Kaj

 4. Tack för en bra ritning, utgick från vad jag hade i ”lager” och byggde med lite andra dimensioner t ex 45×45 till benen. Blev kanon! En liten grej bara, borrar man försänkningarna i benen för M10 bultarna enligt ritningen blir benen s a s spegelvända jämfört med översiktsritningen eller din slutprodukt, vilket jag märkte när jag monterade min 😉. Men det är ju värdsligt.

  1. Ooops. Ja, det stämmer att försänkningen ska vara på andra sidan om det ska bli som på bilderna och översiktsritningen.

   Kul att ritningen var till nytta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.